1 Eylül 2010 Çarşamba

Eskisehir-Galatasaray macinin gosterdigi 10 sey..

1. Galatasaray, Fenerbahce, Besiktas gibi takimlar, en kotu donemlerinde dahi cok zor 3 mac ust uste kaybederler.

Galatasaray’in bu kadar kotu gecen donemde, Eskisehirspor karsisinda da kaybetmesi herkes tarafindan bekleniyordu. Oysa bu tarz zor donemlerde buyuk takimlar, cogu zaman cok zor kabul edilen deplasmanlardan cikmasini bilmislerdir. Galatasarayli futbolcular da, pabucun ne kadar pahali oldugunu anladiklari anda, biraz daka sikmislar, sanslarinin da yardimiyla galip gelmislerdir.

2. Kaleci Ufuk, Manisa’daki goruntusunden uzak olsa da, yabanci kaleci alinmayacaksa Aykut’un onunde bu takimin bir numarali kalecisi olmali ve kendisinde sabredilmelidir.

Ufuk’u Manisa’da izlerken, reflekslerine, cesaretine, fizigine hayran olurdum. Is Galatasaray kalesinde mi bilmiyorum ama bu Ufuk baska bir Ufuk. Hayir, yaptigi hatadan bahsetmiyorum. Kaledeki durusu o kadar titrek, o kadar kaleci goruntusunden uzak duruyor ki, inanamiyorum. Yine de senelerdir bir arpa boyu ilerleyemeyen Aykut’a bakiyor, bir de Ufuk’un kurtardigi Sezer’in sutuna bakiyorum ve diyorum ki, Aykut, Leo Franco, de Sanctis.. kim olursa, o sutu kaleye alacak ve biz de, yahu adamin yapacak bir seyi yoktu, olmayacak yere gitti diyecektik. Lakin goruldugu gibi oyle ekstra sutlar da kurtarilabiliyormus demekki. O yuzden Ufuk’un reflekslerine guvenim hala tam, biraz israr edersek en azindan o yaptigi hatadaki gibi basit karar verme yoksunluklarindan da siyrilabilecegini umut ediyorum. Bu yuzden de, yabanci kaleci alinmayacaksa, Ufuk bu kaleyi ne kadar hata yaparsa yapsin, tapulamali diyorum..

3. Ali Turan, az da olsa toparlanma isigi gostermistir.

Galatasaray’daki goruntusuyle bir kez daha saskina dustugum bir baska oyuncu, Aali Turan, Eskisehir macinda yine ideal sag bek degildi, ama gozupekligi, mucadeleden kopmayisi ile onceki maclarindaki titrek, bu da futbolcu mu dedirten hallerinden siyrilmisti. Bu manada, stopere de alternatif olmasi anlaminda, Ali Turan’daki bu bir kac mac icindeki az da olsa yukari dogru giden trend, olumludur.

4. Bir pahali yabanci oyuncu daha mundar edilmistir, bir digeri yakindadir.

Son senelerde Galatasaray’a gelen yabanci oyuncular, once hocalari tarafindan uzun sure oynatilmazlar, sonra o kadar uzun sure oynatilmadiklari icin bir turlu takima isinamazlar ve oynadiklari periyotta iyi performans sergilemezler, sonrasinda Yeniceri kilikli yerli arkadaslari tarafindan yalnizliga itilirler, sonrasinda medyanin da gaziyla taraftarin tepkisine hasil olurlar ve en nihayetinde devre arasinda tek basina foto muhabirlerinin yanindaki Elano portresini bize verirler. Pek yakindir ki, orta sahada Mustafa Sarp vs. gibi isimler oynarken, yedek kalan Cana da ayni donguden gecsin.

5. Mustafa Sarp, dunya spor tarihinin en buyuk iluzyonistidir.

Tum 90 dk boyunca iddiali bir sekilde izledim. Arda’ya 2. Gol oncesi verdigi pas haricinde, koca 90 dakika boyunca bir kez daha, hicbir sey ama hicbir sey yapmadan, topla bulusma noktalarindan israrla kacarak, karsilamasi gelen rakip oyunculari karsilamayarak, topa hic girmeden hata riskini yuzde sifira indirerek bir kez daha sanatinin inceliklerini sergiledi Sarp. Bu sanatinda, abuk subuk arada ileri cikip bir gol ya da assist yapmak da var, ki boylece O’nun iluzyonunu kesfedecek kitleler yine buyulensinler, adam da gol atip, assist yapiyor yauuuw desinler. Bakin sayin arkadaslarim, bu oyuncuyu dikkatle izleyin. Bu adam Galatasaray orta sahasindaki sefilligin bir numarali musebbibidir. Bu adamin hayalet oyunundan, tum orta saha oyunculari etkilenmektedir. Ve israrla Cana oynatilmamakta, bu adam oynatilmaktadir. Rijkaard’a soyleyecek cumle bulamiyorum.

6. Arda Turan trip yapmadigi zaman candir.

Arda Turan ilk yarida yine bildigimiz Arda’ydi. Olabildigince tripci, sahadaki futbolla pek alakasi olmadigi gorulen, vucut diliyle kafasinda o an 1000 tilki dolastigini gosteren haller. Ne olduysa ikinci yari oldu. Sanirim o yuzde yuz kacirdigi golden sonra, bu mac da giderse, neler olacagini farketti ve o ilk ciktiginda sevdigimiz Arda haline burundu. Hayir, attirdigi golde, asistinde vs. degilim ben. Arda’nin gerilere kadar gelip top cikardigi, kendini yerden yere attigi dakikalardir benim icin onemli olan. Arda’yi hep boyle gormek istiyorum. Kafasinda bunu soyle yaparsam, suna soyle mesaj gonderirimli dusuncelerle degil.

7. Baris Ozbek, kafasi kesik tavuktur.

Baris Ozbek aslinda gecmis maclarina nazaran daha iyi futbol oynadi. Sahanin her yerinde basti, sag kanatta olabildigince, elinden geldigince performans gostermeye calisti. Ancak, yukaridaki maddede yaptigim degerlendirmenin gerekcesi, ilk yarida skor 1-0 iken topu kapip 1metre otesindeki Baros’a vermedigi pas uzerinedir. Iste futbol zekasi kendini oyle anlarda belli eder. Kafasi kesik tavuk olarak o topu kapabilirsiniz, ama bir metre kenarinizda yuzde yuz golu attiracak pasi veremiyorsaniz o kaptiginiz topla, o zaman futbol zekasindan yoksun, kosmaktan baska bir sey bilmeyen bir futbolcu oldugunuzu yuksek sesle haykirmak gerekir.

8. Galatasaray, hala kontratak yapamiyor, bu oyuncu mantalitesiyle de yapamaz.

Galatasaray’in 10 yildir, kontratak yapamayan bir takim oldugunu, deplasmanlardaki buyuk maclarin kaybinda bunun buyuk rol oynadigini soyluyorum hep.Bakin bu maca. Galatasaray one gectikten sonra ustune gelen Eskisehir karsisinda yine kontratak yapamadi. Zira tek pastan utanan bir oyuncu kadrosu var. Bu macta biraz toparlanmis gozuken Aydin Yilmaz beyefendi, tek pasla birebir arkadasini pozisyonda birakacakken, kafasi onde topu surmeyi tercih eder, taa ki rakip O’nu indirene kadar. Rakibe sari kart cikarttirmanin o an basari oldugunu da dusunur o dusuk futbol zekasi. Oysa kacan muhtemel bir goldur. Misimovic’in kontratak anlayisinda bir nebze cigir acacagini umuyorum verecegi nokta – tek paslarla. Umarim yanilmam.

9. Galatasaray’in Eskisehir deplasmanina goturdugu 20 kisilik kadroda, sadece 1, yaziyla BIR forvet oyuncusu bulunmaktadir.

O da macta yine golune imza atan ama sakatliktan ciktigi icin bu manada hala guven vermeyen Milan Baros’tur. Ve senelerce her zaman 4 tane alternative forvet bulunduran bir yapi sergileyen Galatasaray ikinci sene ust uste, forvetsiz bir sezona adim atmaktadir. Ancak o kadar eksigi vardir ki takimin, neresine yama yapsan orasi acikta kalacagi icin, henuz sira gelmemistir. Allah sonumuzu forvet anlaminda hayir etsindir, Arda Turan’in forvet oynayacagi gunlerden korusundur.

10. Batuhan Karadeniz, Turk futbolunun yeni Tarik Dasgun’udur.

Besiktas da kendisinden bu haldeyken para kazanarak super bir is yapmistir. Bu kafa ile 10’a yakin Anadolu klubu dolanir, bazilarinda buyuk maclarda goller atip, iste ben buyum der, sonra ayagi yine cukurdan cikmaz. Turk futbolunda beyni olmadigi icin sonecek yeni bir yildiz, Batuhan’dir. Bir sonraki de bu gidisle, IQ olarak Batuhan’dan daha ustun olmadigini gosteren Sercan Yildirim olacak gibi gozukmektedir.

1 yorum:

zachpaulsen dedi ki...

aynen katılıyorum. aykut, leo, de sanctis vs.. yediği hatalı golleri alt alta yazsak sayfalar yetmez. hem 6 yabancı olayından hem de genç oluşu ve yeteneklerine inandığım için en azından devre arasında kadar ısrarla oynatılması gerektiğini düşünüyorum.

elano ve cana ise tamamen garabet. işin içinde rijkaard olunca insan bir kez daha şaşı kalıyor. ayhan, barış, mustafa sarptan oluşan orta saha kalitesizliği ve çaresizliği içinde kenarda bu iki adamı kullanamamak veya kullanmamak nasıl izah edilir? yönetime bir mesaj mı? inatlaşma mı? allah rızası için mustafa sarp, barış oynamasın emre çolak, cumhur, musa çağıran oynasın razıyım. ama mustafa sarp topçu değil!!

orta saha ve forvetteki eksik halen devam ediyor. ama dediğin gibi takımdaki eksik sayısı o kadar çok ki yine sezona barosla girdik. dua edelim de adam sakatlanmasın. fener'de 4, trabzonda 3, beşiktaş'ta 3 tane forvbet varken biz de sadece 1 tane var.

geçen seneki ızdırabına rağmen nasıl 1 forvet var anlamak mümkün değil. barosu pamuklarda yatırsınlar sakatlanmaması ve ceza almaması için ne gerekiyorsa yapsınlar.

son anda bir ort saha ve bir forvet daha alınır ve rijkaard da artık inatlarından vazgeçip pragmatik bir taktikle bu takımı oynatırsa rüzgar terse dönebilir.

zira öndeki elano, arda, misimoviç, baros, kewell, pino'dan oluşan hücum hattı hiç de fena değil.

yeter ki bu adamları oynatacak onlara topu itebilecek ve takımı 40 metrede oynatabilecek bir orta saha kurgusu kurulabilsin. bunu başarırsa rijkaard o zaman galatasaray toparlar. ama ısrarla 4-3-3 ve mustafa sarp, barış ayhan oynarsa o zaman bize yine hüsran diyorum!!!

1 Eylül 2010 12:53