Asil mesele "Ulan" olabilmek..


Arda Turan'in Aziz Yildirim'a, kendisine "Ulan Arda" diye seslendiginde cevap verememesine kizmak cok anlamli degil. 100 kisiyi cikarip karsisina koysaniz, her kim olursa olsun, Fenerbahce Baskani'na sen ne diyorsun diyemez o seslenme ortaminda.

Asil mesele de benim icin zaten o degil. Benim icin asil mesele, Fenerbahce Baskani gibi bir sahsiyetin (begenirsiniz, begenmezsiniz, koskoca Fenerbahce Spor Klubu'nun baskaninin), Arda'yi ilk gordugunde, bilincaltindan ve agzindan ilk cikan kelimenin "Ulan" olabilecegi bir karakter ve durus (benim nazarimda sebeklik) sergileyen bir profilin koskoca Galatasaray Futbol Takiminin Kaptani olmasidir.

Arda Turan, bir secim yapmistir. Sergen Yalcin misali sozde sosyeteye acilmis, her mevkiiden makam/mevki sahibi insanlarla arkadaslik kurmustur. Bu arkadasliklarinin getirisi olarak da, cok renkli bir sosyal yasama ulasmistir. Bu sosyal yasami da, oldukca rahat yasayabilecegini ve bunun ne Kaptanligina, ne futboluna, ne de Galatasaray'a zarar getirmeyecegini dusunmustur. Gunler, aylar gecmis, bunun tam tersinin oldugu gorulmus, ancak bu sporcu bu huylarindan vazgecmeye yanasmamistir. Lider kisi, gerektiginde arkasindaki guruh icin sahsi zevklerinden de vazgecmesini bilendir. Senin icin gezmek, tozmak bu kadar onemliyse, ancak bunun Galatasaray Kaptanligi gibi bir futbolcunun sahip olabilecegi payelerden en buyuklerinden birine zarar verdigini goruyorsan, degistirirsin yasam tarzini. Degistirmiyorsan da, senin tercihindir, saygi duyulur, ama baskalari da Galatasaray Kaptani'nin degistirilmesini ister! Bu kadar basit.

Galatasaray devreyi 9. sirada kapadi. Galatasaray Kaptani Genclerbirligi macindan sonra, akli sira kaptanlik yapiyor, soyunma odasinin girisinde durmus, iceri giren futbolculara tek tek olur boyle seyler nazarinda sirtlarini sivazliyor. Bu futbolcu kardesimiz, her seyi buyuklerinden guzel izlemis, guzel taklit ediyor, ama aslolanin sekil degil, o hareketlerin icini doldurmak oldugunu ozumseyemiyor. Sen bir kaptan olarak "Ulan" noktasindaysan, Emre abini hem saha icinde hem de saha disinda ornek aliyorsan, katildigin her programda taklitci, esprici, playstation'ci velet goruntusu cizmekten ote bir sey sergilemiyorsan, seni kim Kaptan olarak sayar ki, o eski buyuk Kaptan abilerinden gordugun saha kenarinda bekleyip, arkadaslarini teselli etme hareketine deger verir? Nitekim o oyuncularin hicbiri donup Arda'ya bakmiyordu bile. Bakanlar vardi, onlarin da yuz ifadesi, bir cek git de, cay koy, sen mi beni teselli ediyorsun gibiydi.

Ayni oyuncu yine beseri iliskilerde de tam bir her seyi dogru yapan, iyi cocuk havasindadir. Arif Erdem tarzi eski abilerini her bayramda, seyranda arar misal. Cok iyi cocuk denir bu yuzden. Ama Galatasaray can cekisirken, milyonlarca taraftari aglarken, o beseri iliskileri, abi-kardes cizgisini ogrendigi abilerinin, ornegin Hasan Sas'in hastanelerden kacip Galatasaray soyunma odasinda arkadaslarinin yaninda olma cabasiyla, kendisinin dugunlere/acilislara katilma mesaisi arasindaki farkin ne oldugunu, futbolun psikolojik yonu itibariyle bir camiaya ne mesaj verdigini degerlendiremez.

Ya da bir ic saha yenilgisi sonrasi, Kaptan olarak mikrofonlara konusurken, kendisine kendisinin hakkinda yazilmis kitabin promo'sunu yaptiracak soruyu sordurmaz. Sorarlarsa da, arkadaslar, bugun Galatasaray aci cekiyor, benimle ilgili yazilmis kitap hakkinda konusmanin sirasi degildir der.

Galatasaray Kaptani'nin milyonlarin gozu onundeki imaji budur. Biz boyle alistik. Bizim icin Kaptan onemlidir. Galatasaray Kaptani Turgay Seren'in, Galatasaray bugun 10. sirada, bir kaptan olarak bu durumdan utanmiyor musun Arda demesidir. Galatasaray'i cok seviyorum demek degil, Galatasaray'i sahiplenmek ve bir yasam bicimi haline getirmektir. Kendi yasam bicimini Galatasaray toplumuna empoze etmek degil!

Evet, genc bir adamdan, kendisini Galatasaray'a adamasini bekliyorum. Ama her gorevin farkli bir sorumlulugu var. Gizli bir cemaatin onderi olursaniz, belki manastirda yasamayi da goze alirsiniz, ama o guclu gizli cemaatin onderi olmanin getirisidir bu. Nitekim Galatasaray Kaptanligi da ozveri ister. Yapamiyorsaniz, birakirsiniz, o forsu da kullanamazsiniz. Bu kadar net.

Kusura bakmayin, cok serbest format yazdim, ama icimden gecenler bunlardir.
Devamı