Fenerbahçe'nin Soru İşareti Amatör Şube Gelirleri


Fenerbahçe Başkanı Aziz Yıldırım, bugün spor yöneticileriyle yaptığı toplantıda bir sunum yapmış ve son 10 yılda nerden nereye geldiklerini anlatmaya çalışmış. 

Sunum tüm sunum tekniklerinden bağımsız olarak, Aziz Yıldırım'ın tek adam yönetimini destekler biçimde birinci tekil şahıs ile yazılmış slide'lar içeriyor.. Bu Aziz Yıldırım'ın başkanlığını açıkladığı bir sunumdur, o yüzden bu şekilde olabilir denebilir, o yüzden pek eleştirmiyorum. Ama yok kurumsal olduğunu iddia eden bir klüp son 10 yıllık bilançosunu bu tarz bir sunum formatı ve üslubuyla yapıyorsa, ordaki "kurumsal" lafı biraz sözde kalmış oluyor demektir. 

Gelelim sorularıma:

Sunumda sadece Fenerbahçe'nin son 10 yıldaki gelirlerinin gelişimine yer verilmiş. 1998'den itibaren, 2008 yılına kadar her sene için Fenerbahçe'nin gelirlerinin dağılımı ayrı grafiklerde gösterilmiş. Ancak aynı dönemdeki Fenerbahçe'nin giderlerinin nasıl geliştiğine yönelik bir tek bilgi yok. Bu haliyle sunum Fenerbahçe'nin giderlerini merak eden bir Fenerbahçe üyesi için güdük kalıyor demeyelim, tam anlamıyla değersiz hale geliyor. Kurumsal Fenerbahçe'nin başkanından sunumunda giderlerine de yer vermesini beklerdik. 

Bu noktada benim için soru işareti olan bir diğer konu, Fenerbahçe'nin 2008 yılı gelirleri içerisinde, toplamda yaklaşık53 milyon dolarlık bir kısmı oluşturan, Amatör Şube Gelirlerinin içeriğinin ne olduğuna dair herhangi bir açıklamayı göremememdir. Bu 53 milyon doların, 20 milyon dolarının sponsorluk gelirleri olduğu ifade ediliyor, ki burdan Ülker, Acıbadem Hastanesi gibi kuruluşların Fenerbahçe'ye oluk oluk para aktardıklarını anlayabiliriz (Ülker ve Acıbadem Hastanesinin isim sponsorluğu burada mı yoksa diğer gelir kalemlerinden biri olan 6.7 milyon dolarlık İsim Gelirlerinde mi yer alıyor, net değil) ve makul da karşılayabiliriz, Galatasaray yönetimine Galatasaray'ın Ülker'den ne kadar sponsorluk bedeli aldığını sorma hakkımızı kendimizde saklı tutarak. Ancak geriye kalan 33 milyon dolarlık Amatör Şube gelirlerinin ne olduğu konusunda benim fikrim yok. Hepimiz biliyoruz ki, basketbol, voleybol gibi önde gelen amatör branşlar dahi sponsorluk harici gelir olarak değil bu miktarı, bundan çok çok azını getirmekten uzaktır. Hal böyleyken, 33 milyon dolarlık bu gelir kalemi nasıl oluşmuştur çok merak ediyorum. Hele ki bu toplam 53 milyon dolarlık gelir, Fenerbahçe'nin gelir kalemleri arasında %24 ile en büyük parçayı oluşturuyorsa..Cidden bilmediğim için yazıyor ve soruyorum. Bu gelir kaleminin içinde nelerin olduğunu bilen birileri varsa, yazarsa sevinirim. 





Dikkatimi çeken diğer unsurları notlar halinde paylaşmak gerekirse;
  • Fenerbahçe'nin Şampiyonlar Ligi'nden tarihinde en başarılı olduğu geçen yıl kazandığı para 26 milyon dolar, toplam gelirlerinin %12'sine tekabül ediyor. Bu sene Şampiyonlar Ligine katılamayacaklarını varsayarsak, geçen seneki gelirlerinin %12'sini kaybedecek olmaları 2009 bütçelerini tutturmaları anlamında ciddi zorluk getirecek. 
  • Fenerbahçe'nin yukarıda soru işareti koyduğum, %24'lük Amatör Şube gelirlerinden sonra en önemli gelir kalemi, %19 ile Maç ve Loca hasılatları. Fenerbahçe bir önceki seneye göre maç hasılatlarındaki gelirlerde düşüş yaşamasına rağmen, loca satışlarından elde ettiği gelirle toplam gelirini yine de arttırmış. 
  • Fenerbahçe'nin Avea'dan aldığı forma reklamı geliri yıllık sadece 3.7 milyon dolar. 
  • Fenerium'ların toplam mağaza sayısı, 2007 yılından 2008'e artarken, yine de Fenerium'un yaptığı cirodaki düşüşe engel olamıyor. Fenerbahçe'nin Avrupa'da en başarılı olduğu sezonda, Fenerium'un ciro kaybı dikkat çekici. (Toplam ciro kaybı %13)
En nihayetinde, yine de bu sunumu bütün eksiklerine rağmen, spor klüplerimizin genel gelirleri hakkında çeşitli bilgiler veren nadir sunumlardan olması itibariyle önemsiyorum. 
Devamı